söndag 25 mars 2012

Loppisfyndade ljusfavoriter


Det är dags för ännu en  härlig bloggutmaning för oss retrobloggare och denna gången handlar det om lampor. Ett tacksamt ämne för lampor tycker jag är både roligt och lätt att fynda på loppis. Det finns ju precis hur mycket galna, snygga, roliga, ovanliga och tokiga lampor som helst på varenda loppis man besöker. Och blir det en sisådär 5-6 loppisar i veckan så får man hålla sig i kragen. Rejält!


Denna massiva och tunga mässingslampa tillhör ett av mina favoritfynd. Med en grön lampskärm från 70-talet i nyskick blir den fulländad. Tavlan är av min favoritkonstnär Roy Lindqvist.


På väggen hänger min galna "pizzalampa". Jag fantiserar om att den en gång i tiden har hängt på en damfrisering i utkanten av Malmö där doften av läggningsvätska för alltid sitter kvar i väggarna...
Bordslampan till höger är en av två IKEA-lampor från 70-talet som jag kom över med originalskärmar. Helt i nyskick ska tilläggas.


Pizzalampan (eller frisörlampan:-)) lyser fint på kvällen över barnens tv-soffa. Jag förstår egentligen varför jag köpte den, men den är sådär fullständigt vansinnigt urful så den blir läcker. Att jag dessutom såg den på Tradera igår, guldsprejad, med 30 budgivare och en ansenlig summa pengar, gör att jag blir extra nöjd över köpet. Det erkänner jag utan tvekan.Jag har ett mycket starkt barndomsminne från mina morföräldrars hem och det var från deras hall. Jag fulkomligt älskade deras underbara spegel med stjärnlamporna och den lilla lysknappen som jag alltid skulle  tända och släcka. Nu har jag den stora lyckan att ha just den spegeln i mitt hem och jag är så tacksam för det.


Varje gång jag tänder den så tänker jag på mormor och morfar. Jag kommer aldrig att göra mig av med den för allt smör i småland.
Sänglamporna är jag väldigt nöjd med. Jag ropade in dem på Tradera och visste väl egentligen inte riktigt vad jag hade köpt, bilderna var lite knepiga. Men när jag väl packade upp paketet så visste glädjen nästan inga gränser.
Lamporna var i nyskick och i massiv mässing och det fick pluggas rejält för att få dem att sitta uppe eftersom de är rejält tunga. Lamporna har hål på ovansidan vilket sprider ett härligt upp-ljus när de är tända. Och det tack vare att insidan har en högblank rundad metallskiva. Vilket också innebär att man  får ha solglasögon när man ligger och läser på kvällen... men snygga är de! Till höger står IKEAlampan nr 2. Tavlan är fotokonst av Denise Grünstein.På motsatta väggen i sovrummet står en lampa med fot av glasljusstakar. Den rosa skärmen sprider ett mysigt sken.Tavlan hängde hemma hos oss under hela min uppväxt och den har fått en hedersplats. Det är ju inte alla som har en Renoir hemma... Vas Flygsfors, figuriner Lisa Larsson och porslinsdocka arvegods.På temat glaslampor så visar jag en favorit i repris och ett av de bästa fynden jag gjorde under hela förra året. Även denna lampa är byggd av ljusstakar och har glasskivor som mellanlägg. Om någon vet vem tillverkaren är så skulle jag vara väldigt tacksam för den informationen. För denna lampa är ett mysterium.
På barnrummen hänger vägglampor av Hans Agne Jakobsson. Jag är särskilt nöjd med dessa fynd. Tre lampor för 10 kr styck. Det kallar jag loppisfynd!

På temat Hans Agne så visar jag min gula lampa från Elidus. Favoritläslampan!
Jag avslutar detta blogginlägg med att visa min kökslampa, även den IKEA 70-tal. Inköpt för 75 kronor på loppis. Ett bra pris om du frågar mig :-)

Kolla även in dessa ljusstarka bloggar:


Ha en härlig söndag, nu ska jag ut i trädgården och piffa uteköket!
Kram Maria


P.S Och nej, Renoiren är inte äkta :-)

10 kommentarer:

Ann-Charlotte sa...

Du har verkligen jättemånga snygga lampor. Det är bara en som jag inte är avunsjuk på - pizzalampan, den var gräslig! :)

Soffi sa...

Älskar din personliga stil och mix av nya och gamla saker!
Tycker det blir lite stelt och tråkigt när man sätter upp skarpa gränser för sig själv och BARA kör autentiskt från ett visst decennium eller så. - Det ska ju vara kul!

Häftiga lampor, och även om pizzalampan inte riktigt var min smak så älskar jag när när det inte "faller inom strama ramar", så pluspoäng till dig!

Gila sa...

Fina lampor. Såg en jättefin röd pigtittare...är den från Brio?

Maria sa...

Jajamän, pigtittaren är från Brio.

La mômes Old fashioned sa...

Ditt hem ser så spännande ut! Min personliga favorit måste vara spegeln med stjärnlamporna :)

trillivippa sa...

Vilken härlig blandning av lampor - de tillför verkligen det där lilla extra och en underbar charm till ert hem! Spegeln med stjärnlamporna och Hans-Agne Jakobsson-lamporna är personliga favoriter.
(Mitt lampinlägg kommer efter jobbet!)

Lina sa...

Pizzalampan va ju urhäftig!!
Jag är ju ingen retrobloggare men kunde inte låta bli att hänga på din bloggutmaning i smyg...

RETROknoppen sa...

Jag förstår att din hallspegel är ett kärt barndomsminne.Det hade den nog åxå varit för mig för den är jättefin!Tack för titten!! :)

polkadotpeticoat sa...

Your treasures give me goose bumps.....That light hanging on the wall behind your couch, white and Lavender ...is so amazing.....and the floor lamp!

every photo is a feast for the eyes.....you have a great eye!

Anonym sa...

Är ju ca ett år efter, men undrar om du fått veta något om golvlampan av ljusstakar? Min morfar jobbade tidigare på Nybro glasbruk. Han har en sådan lampa och jag har för mig att han tillverkat den själv. Det kanske var fler glasbruksarbetare som gjorde detta....
En väldigt trevlig sida du har!
/Paula

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...