Mina bästa recept


En hembakad kaka är så underbart gott... Här delar jag med mig av mina bästa recept och många har jag hittat på själv. Lycka till och låt dig väl smaka!

Recept nr 7:
Chevrefyllda filoknyten med honung



Så här en lördag tänkte jag passa på att bjuda på ett egenkomponerat recept som kanske kan inspirera kvällens middagsbjudning. Frasiga filoknyten fyllda med krämig chevreost och söt fikonmarmelad. Avnjutes varma till ett glas gott. Bakas därför med fördel när gästerna redan är på plats.



Knytena är väldigt enkla att göra och du kan variera fyllningen med honung ifall du inte har fikonmarmelad hemma. Personligen så föredrar jag nog honung eftersom den är sötare än fikonmarmeladen och kontrasten mot osten blir då större vilket jag tycker ger en bättre smakupplevelse.


Det här behöver du:

1 paket filodeg
1 ägg
Chevre ost
Fikonmarmelad eller honung

Ta valfritt antal ark filodeg, jag brukar ta en sådär 5-6 stycken. För mycket deg gör knytena lite smaklösa tycker jag. Bryt småbitar av osten och lägg på degarken med lagom mellanrum. Klicka på marmeladen eller honungen på osten. Var generös med fyllningen, det gör inget om fyllningen läcker ut, det ser bara ännu läckrare ut.


Pensla på ägg där du tänker dig att försluta knytena, lägg på ytterligare 5-6 ark filodeg och platta till "limytorna". Klipp sedan ut fyrkanterna, vik in kanterna och lägg knytena på plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg. Du kan variera formerna precis hur du vill, det hänger bara på din skicklighet med den supertunna filodegen. Fast det gör inget om de inte blir så snygga, knytena är oemotståndliga oavsett.




Grädda i ca 10-15 min i ca 175-200 grader. Doften som sprider sig i köket är heeeeelt ljuvlig och har du gäster så räkna med att de kommer att befinna sig i köket lagom till att plåten tas ut...





Recept nr 6:
Myrstack
Myrstack är en rätt som jag har bjudit på i säkert 20 år (hjälp vad gammal jag känner mig!) och den blir alltid lika uppskattad och uppmärksammad oavsett sammanhang. Fyll med räkor, krabba, majonäs och lök eller annat gott och toppa med ett tjockt lager svart rom. Servera på salta kex och njut med skumpa eller vitt vin. Enkelt, uppskattat och hur gott som helst!




Så här enkelt gör du en myrstack med dina egna favoritingredienser
Nedan listar jag vad jag brukar ha i men självklart kan du även ha i kräftstjärtar och krabba eller tonfisk om du gillar det. Jag har inte angivit exakta mängder eftersom det är en smaksak, men några saker bör du tänka på: utelämna inte syltlöken, jag är generös med den och hackar säkert i minst 3 matskedar. Den tillför sötma och krispighet och det blir väldigt gott.


Ingredienser:

Räkor, ca 200 gram frysta eller färska
Crabfish, ca 200 gram
Färdig väskustsallad, räksallad eller liknande, ca 200 gram
Röd lök ca 1/2 stor
Syltlök ca 3-5 matskedar
Majonäs knappt 1 dl
Creme Fraiche i burk
Vitlök
Dill
salt och peppar
Pressad citron
Svart kaviar ca 1-2 burkar

Finhacka alla ingedienser och blanda ner majonäs (inte för mycket) och creme fraiche tills du får en lagom tjock konsistens. Det är viktigt att smeten inte blir för rinnig eftersom det blir svårt att forma den till en stack annars så börja med lite creme fraiche och majonäs. När konsistensen är lagom så krydda och smaksätt som du tycker. Låt gärna smeten stå i kylen ett par timmar för bästa smak.



Det är svårt att låta bli att  provsmaka hela tiden... :-)


Lägg upp smeten på serveringsfatet och forma den till en myrstack. Bred generöst med kaviar över stacken och garnera med citron. Servera med kex eller tunna skivor rostat bröd.

Njut!







Recept nr 5:
Toscakaka a la Amore

Idag firar vi fjärde advent och jag har bakat en fantastisk kaka. Det är inte alls min förtjänst, nix pix, utan det beror helt och hållet på receptet. Om du ska baka en kaka till Kalle Anka så låt det bli denna. Dina släktingar kommer att belöna dig med julklappar värdiga jesusbarnet, diamanter, guld och myrra i obegränsad mängd kommer att strömma in och lovorden kommer att hagla över dig. Vid första tuggan vibrerar gomseglet  i extas, smaklökarna sjunger hymner och du känner välbehag i hela kroppen.

Seså, vad väntar du på? Receptet är busenkelt och det har jag fått av underbara Marianne.


Loppisfynd, loppisfynd, himmelsk kaka, loppisfynd och tomte.



Toscakaka a la Amore

175 grader, 40-45 min

2 ägg
125 g strösocker (1,5 dl)
100 g vetemjöl (2 dl)
1 tsk bakpulver
2 msk grädde
125 g smör smält och svalnat

Vispa ägg och socker pösigt. Häll i mjöl och bakpulver. Rör ned det tillsammans med smör och grädde. Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda kakan i 30 min, ta ut den och bred på glasyren och sätt in kakan igen, grädda ytterligare ca 10 min.

Knäckglasyr
50 g smör
50 g sötmandel, strimlad eller flagad
0,5 dl strösocker
2 msk sirap

Smält smöret och blanda ner de andra ingredienserna. Låt röran koka en stund tills den är seg och fin.

Njut!!

Varje bit innehåller 7656 kalorier. Men dom bränner du bort i januari eller hur?




Loppisfyndad kanna från Reijmyre bjuder på kaffe




Saftig, käckig, krispig, ljuvlig. Det är du värd!


..........................................................................................


Recept nr 4:
Mandelbiskvier

Detta recept är inte mitt eget, men är för oemotståndligt för att inte ge det till dig!

Underbart goda mini-mumsbitar. Spritsas i eller utan formar.

175 grader, 5-8 minuter.
250 gram mandelmassa.
1 äggvita
Klart!

..........................................................



Recept nr 3:
Saffransdrömmar med extra allt                                 

30 bullar bullar ca 8 min 250 grader
                                                                                      

Dessa saffransbullar är de godaste jag någonsin bakat,  fyllda med choklad, russin och hemmagjord mandelmassa....

1 sats vetedeg med saffran (jag använder alltid degen från boken Annas Mat).

Fyllning:
Smör
Russin
Ca 100 gram hackad 70 % mörk blockchoklad.

Hemmagjord mandelmassa:
200 g sötmandel
1 dl socker
5 msk grädde eller vatten

Mixa sötmandel och socker, tillsätt grädde eller vatten till du får en lagom tjock massa.


Utgå från din bästa vetedeg med saffran. Baka och jäs enligt anvisningarna.
När degen har jäst, kavla ut den till en fyrkantig kaka. Smöra ordentligt och klicka ut mandelmassan så jämt det går. Strö över russin och hackad choklad.
Rulla ihop degen och skär i längden i 2 cm tjocka skivor. Lägg en skiva med snittsidan uppåt i varje form. Låt jäsa ytterligare 10 min på plåten och pensla med uppvispat ägg före gräddning.

...........................................................................................


Recept nr 2:
Dubbel kärleksmums

175 grader, ca 50 min
2 ägg
3 dl socker
50-75 gram smör
3 msk kakao av fin kvalitet
1 tsk vaniljsocker
¾ dl kokande vatten
¾ dl mjölk
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1.       Smält smöret.
2.       Vispa ägg, socker tillsätt det smälta smöret.
3.       Blanda kakao, vaniljsocker med kokande vatten och häll ner det i äggsmeten.
4.       Blanda mjöl och bakpulver, häll ner i smeten och tillsätt mjölken under omrörning.
5.       Häll i smörad och bröad rund form med avtagbar botten.
6.       Grädda i nedre delen av ugnen.
Fyllning:
75 g smör
1 ½ dl grädde
3 msk socker
 1 ½ tsk mjöl
1 ½ msk kakao
Blanda alla ingredienser och koka upp under omrörning.

När kakan har svalnat, dela den försiktigt på mitten och bred ut fyllningen och lägg på locket igen.
Bred rikligt med chokladglasyr (jag köper den i pulverform med chokladsmak) över kakan och garnera med kokos.
Lycka till!

...........................................................................................



Recept nr 1:
Marias Laxbakelser                  
12 st
12-14 min, 200 grader

250 g smördeg
4 ägg
2 dl grädde
200 g rökt lax, finhackad
100 gram riven stark ost
Salt och peppar

Ta ett dricksglas som är något större än hålen i muffinsformen och tryck ut 12 rundlar. Lägg dem över varje fördjupning och tryck försiktigt ut degen i formen.
Vispa äggen lätt, tillsätt grädde, salt och peppar, ost och slutligen laxen.
Fördela ut smeten i formen och grädda mitt i ugnen.

Tips! Vill du har lite starkare bakelser så tillsätt lite chilipulver.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...