lördag 10 december 2011

Sawa 2000 - för den duktiga husmodern?

Du som följer den här bloggen tror nog att jag mest fyndar fina prydnadssaker på loppis. Men så är icke fallet. I somras kom jag hem med en fantastisk kökspryl, Sawa 2000, den ultimata kakmaskinen Made in Sweden. Inhandlad på Lions loppis för 30 kronor, helt i nyskick och med massor av tillbehör, en receptbok och en liten spännande maskinskriven receptlapp. Hela familjen ojade och ujade över detta fantastiska redkskap, man mindes barndomens kafferep och började planera att äta sig feta på underbara små bakverk som skulle spottas fram i en fruktansvärt snabb takt.

Kakspritsens Rolls Royce, med massor av tillbehör.

Det tog ganska exakt sex månader från inköpet till att Sawan togs i bruk lagom till julbaket. Vilket recept skulle jag välja? Vilken modell på kaka? Och hur fungerade maskinen egentligen? Ivrigt påhejad av hela familjen lusläste jag den lilla instruktions- och receptboken. Alla recept i den är framtagna av en erfaren och förtroendeingivande Sawa-demonstratis som alldeles säkert också är en utomordentlig husmoder.

Titta vilka fantastiska kakor. Och alla bakas de på ett kick!

Verkar ju inte vara så svårt. Utprovat och idiotsäkert.

I den helt nya Sawa 2000-kartongen låg även en liten receptlapp. Förmodligen förra ägarens absolut bästa recept. Det måste jag prova, ingen utmaning för stor för mig eftersom jag beraktar mig själv som en hyfsad bakerska.

 Maskinskriven. Under påverkan av retroinfluenser uppfattar jag inte att
receptet räcker till 3000 kakor.

Sagt och gjort. Jag började sätta samman ingredienserna och tänkte att detta bör nog bakas som en smördeg där kallt smör bearbetas snabbt för hand ner i de torra ingredienserna. Ägget sist. Jag borde ha anat oråd redan när jag tog fram ett halvt kilo smör, men jag fortsatte. Till slut hade jag en enorm deg och kramp i fingrarna, men jag misströstar inte. Fram med Sawan, för 500 kakor kommer vara klara för ugnen inom 5 minuter. En perfekt och snabb kvällsaktivitet innan barnen ska läggas.


Efter att ha börjat med den gulligaste hjärtformade mallen
så handlade det till slut bara om överlevnad.

I med degen i Sawan och börja mata ut. På plåten ska nu en oerhört vacker kaka formas men icke. Katstrof direkt, degen släppte inte från munstycket och fastande INTE på plåten. Dags att läsa i häftet där demonstratrisen markerat tydligt att plåten ska vara kall. Så in med plåten i frysen ett per minuter och efter ungefär 5 sekunder och 5 kakor senare, var jag tillbaka till kladdläget igen. Undrar om det berodde på att ugnen varit på i två timmar och kökstemperaturen steg för varje minut av den stressade husmodern? Nu började även familjen undra vad jag höll på med när svordomar och plåtskrammel hördes från köket.
Två timmar senare fick det vara nog, disk över hela köket, plåtar högt och lågt och 300 kilo smördeg på bänken och ännu inga kakor. Tur man kan luta sig mot gamla erfarenheter och gräva fram egna kakfavoriter. Och till slut kunde familjen börja äta sig feta på förvisso inte lika fina kakor som i Sawa-häftet, men i en mängd som skulle kunna mätta ett mindre land.


Från vänster: mandelbiskvier, kardemummakakor, syltgrottor och valnötskakor.

 
Syltgrottor med hemkokt drottningssylt.
 
Nu känner jag att Sawan är ett avslutat kapitel och den hänvisas in i skåpet igen. Förmodligen bara för att tas fram om 30 år för att återigen skänkas till någon trevlig hjälporganisations loppis. En ny lycklig ägare kommer att oja och uja sig över ett helt oanvänt fantastiskt köksreskap som kommer att revolutionera familjens kakbak.

 

Fatet är så klart loppisfyndat tillsammans med 6 assietter i samma serie.


Mandelbiskvierna var de enda som gick att baka med Sawan, och de är faktiskt underbart goda.
Här kommer receptet:
Blanda 250 gr mandelmassa med en äggvita.
Spritsa (såvida du inte har en Sawa) ut små klickar.
Grädda i 175 grader ca 5-8 min.8 kommentarer:

La mômes Old fashioned sa...

Hej, har precis hittat hit. Trevlig blogg!

Miss Lindy Lee sa...

Haha, gud vad jag känner igen mig! Hittade den finurliga mojängen på loppis, och skyndade mig hem, bakgalen som jag är. Och exakt samma problem uppstod, degen fastnar i munstycket och svordomar framfördes. Men jag tror jag fick till det till slut, och bakade blommor och kransar!

Malin sa...

Haha, fick mig ett gott skratt så här på sena torsdagskvällen :P Tack!

Hannah sa...

Bahahaha!! Så jävla kul.
Jag tar den gärna av dig, har en vän som är dying to fail in the kitchen! ;)

Gittan sa...

Kul att läsa! Har en oanvänd Sawa efter gammelfarmor, ja kanske en efter farmor också och en egen.

Min mamma använder den dock sedan 60-talet alltid när hon gör köttbullar! Poff - in med smeten - och tjonga ut dem. Hygieniskt och snabbt. De får en liten "topp" men nu såg jag på TV häromkvällen att proffsrestauranger spritsar sina köttbullar på en plåt, sedan skakar de plåten så att de blir runda.

Så plocka fram Sawan igen du! Blev lite sugen på att testa den jag med, även om jag inte kan baka :)

Anonym sa...

Hej

Min bror är på jakt efter precis en sådan Sawa sprits.
Om du är sugen på att göra dig av med den så snälla hör av dig till mig!

/// Linda Jonsson
holsbylinda@hotmail.com

Anonym sa...

Hur mycket fick du betala för den på loppisen?

Unknown sa...

Hej! Ta fram din lilla Sawa för den är guld värd! Jag gör srassburgare med den och alla kakmönster används med och utan fyllning.
Kolla på youtube, cooki press eller bara Sawa så får du en massa recept. Använd rumsvarm smör och ägg, sikta mjölet och florsockret, färga ½ degen med kakao...så många varianter. Förvärmd ugn, kalla plåtar. Ibland har jag degen ca 15 minuter innan pressning i kylen.
Recept för strassburgaren hittar du på recepten.se Lycka till

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...