tisdag 22 november 2011

De heliga vaserna

Mina barn vet att om dessa vaser går sönder så blir det inte julklappar på tre år. Fysisk aktivitet i närheten av detta skåp är strängeligen förbjudet. Det vet ALLA som kommer på besök. Självhäftande tejp i botten på varje vas är en säkerhetsåtgärd som jag synnerligen överväger. För dessa vaser SAMLAR jag på. Gäster på besök brukar undra över min samling, så håll tillgodo - här kommer alla mina samlartips.

Vaserna är i tunt, munblåst glas med stor rundad botten och lång smal hals i alla de färger och storlekar. De är från 50-talet och kostar en slant om du ska köpa i en antikaffär.

.Lite knepig färgåtergivning på fotot, ack vad underbart vackra de är i verkligheten!
Börja samla!
Detta är inte särskilt sällsynta vaser, de dyker upp lite här och var och många glasbruk har kopierat formgivaren Percy på Gullaskruf. Jag har en blandning av vaser från olika glasbruk men de finaste är de som är original Gullaskruf. Tradera är en säker källa och det lönar sig att söka på glasvaser generellt. Sök inte på Elme eller Gullaskruf, många vet inte tillverkaren vilket i sig är bra då priset hålls nere. Du har även stor chans att springa på dem på loppisar, inte fullt lika lätt att hitta vaserna där, men det går.
Tack till Herr Movarp på http://porslinsbloggen.blogspot.com/ som har gett mig mycket matnyttig fakta om mina vaser!


Vitrinskåp är för fegisar, dessa skönheter ska avnjutas au naturel.

I alla färger och storlekar
De vanligaste färgerna är oftast rökfärgad och grön och den vanligaste storleken är 10-15 cm. För att hitta de stora och annorlunda vaserna så krävs det tålamod och långsiktiga mål. Jag har samlat i ungefär sju år mer eller midre aktivt, men det viktigaste för mig är att hitta exakt den vas jag sökt men för ett lågt pris. Annars är det ingen sport! Jag har fyndat små från fem kronor och den största gröna kostade runt 400 kronor. Den stora blå fick jag för 175 kronor och den stora chokladbruna för...håll i dig... 40 kronor!

Vas-samlarens bästa vän

Vas-samlarens bästa vän, rengöringskulor!
Rengöringen av dessa skönheter är alltid en utmaning, men jag har hittat den ultimata flask- och vas rengöraren. Det är en liten flaska med små små stålkulor som man häller ner i vasen, fyller på med vatten och diskmedel. Sedan är det bara att snurra runt innehållet och botten rengörs! Häll ut kulorna igen via den smarta flaskbottnen som fungerar som ett minidurkslag. Klart!

Rengöringskulorna köper du via smartasaker.se eller som jag på Åhléns. Kostar runt 150 kr men det är en bra investering.

Se mer av mina bästa tips! Klicka på länkarna.


9 kommentarer:

Gila sa...

Underbar fin samling!

trillivippa sa...

Tack för din kommentar hos mig - det gjorde ju att jag hittade till din fina blogg!
Väldigt fin samling du har, gillar också de här vaserna men skulle nog hålla mig till att samla på de lila och blå i olika höjder. Fast det är galet snyggt med en hel liten regnbåge som du har. :)
Och rengöringskulorna var ett bra tips!

Herr Movarp sa...

Kul, har missat din blogg tidigare, men här fanns det en del kul att läsa!

Jag kan säga en sak vad gäller dina bulb-vaser, det fanns oerhört många tillverkare av såna i Sverige, förutom Gullaskruf och Elme så har åtminstone Åseda, Bergdala, Lindshammar och Nybro glasbruk gjort såna.

Enbart de som är gjorda på Gullaskruf är designade av Percy. De har extremt smala halsar de flesta av dem. På din bild kan jag se 2-4 stycken som jag skulle kunna säga Gullaskruf på, det tar jag på färgerna, halsarna och kulans form.

Anonym sa...

Underbar samling vaser! Tror jag har några och ska snarast förena dem och toppen jag hittat något ytterligare att se efter- har ju redan ont om plats, så varför inte.
Grus i lagom kornstorlek använde min mor att rengöra flaskor med- den tidens rengöringskulor.
Kerstin

faaglarna sa...

Fin vassamling, fina inköp (i hela bloggen)

Jessica sa...

Ojojoj!
Vilken läcker samling. Kul att läsa om priserna. Håller med. En stor del av sporten är att hitta dem till fyndpriser.

Sara sa...

Hej!
Var hittade du rengöringskulorna på Åhléns? Jag hittar dem varken på deras hemsida eller i butik. I butiken tittade de frågande på mig och hade inte en aning om vad jag pratade om...

Maria sa...

Hej Sara!
Kulorna är tillverkade av Peugeot (samma som pepparkvarnarna). Kolla på typ Cervera, de borde veta vad det är. Lycka till!

Helena Högberg sa...

Tack för ett bra inlägg som jag hittade lite så här i efterhand.(jag följer ju din blogg, men kom inte ihåg det här inlägget) Jag hittade en liten grön bulbvas, 20 cm,hade med den på bloggen igår, tänkte lägga ut den på Tradera, men nu blev jag lite sugen att spara den istället, det är så fint med flera tillsammans:)
Tack för tipet om rengöringskulorna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...