onsdag 7 december 2011

Så här gör du en egen Oddbirdslampa
Jag har fått önskemål om att berätta hur jag bygger mina loppislampor. Det är inte helt lätt och du bör vara utrustad med tålamod, pengar och tid. Men det spelar mindre roll, det är superkul och du får en lampa hemma som garanterat ingen annan har! Så håll tillgodo, här kommer en grundlig förklaring.

Men först, lite inspiration!

Fina i sovrummet!

Passar av någon anledning bra i köket...

1. Leta fint porslin
Var noga med det porslin du väljer. Se till så att du väljer kannor etc som är platta upptill, eventuella upphöjda öron och konstiga kanter gör att du inte kan klistra på ett fat utan bara ha just den delen överst.  Kom också ihåg att det brukar bli ett visst bortfall, så se till att du har lite reserver.

Sockerskålar och kannor utan lock brukar man kunna få till ett bra pris.
Våga mixa!
2. Sätt samman lampan
Det brukar ta en stund att hitta den finaste kombinationen, var noga med att testa många olika varianter. Det kan vara ganska knepigt att få till en fin lampa, men ge inte upp, rätt vad det är så hittar du en kombination som blir perfekt.

Så här kanske?
Eller så här?
Hmmm vilken ska jag välja? Äsch, jag gör båda! 

3. Märk upp delarna
Jag har märkt att det är hopplöst svårt att komma ihåg hur man komponerat lampan, särskilt om man gör flera samtidigt. Därför skriver jag alltid siffror i botten på porslinet så det går snabbt att sätta samman lampan igen när du har borrat färdigt.


4. Planera borrningen.
Borra inte i onödan, läs mer om det nedan, så planering är vikigt. Särskilt på den delen som utgör foten på lampan. Välj ut den sida som ska vara framåt, och planera utifrån den var hålet för elkabeln ska sitta och var det blir snyggast. Kanske är det mitt på eller på sidan.
 
Tänk till först, borra på rätt ställe.
 
5. Dags att borra - använd skyddsglasögon!
Den knepigaste delen tycker jag är att borra hålen i porslinet. Materialet är både skört och stenhårt på en och samma gång. Visst porslin är nästan helt hopplöst att få hål på så det gäller att ha en riktigt bra borr, vi använder en för marmor, glas och kakel. En sådan borr är uttjänt efter en lampomgång, dvs. efter 5-6 föremål. Tyvärr är de ganska dyra (ca 100 kr) så borra inte i onödan. Blir hålen ojämna så kan du slipa till med en Dremel multi (en liten slipmaskin).

 
Det  är en upplevelse att åka till bygghandeln och fråga efter olika borrar, lim osv.
De manliga expediterna tittar  på en som om man förlorat förståndet...

Se till så att du använder rätt borr och att röret passar i hålet. Låter enklare än det är, tro mig...


Ibland går det inte som man tänkt... Se till att du har reserver.

6. Dags att montera lampan
Du behöver lite olika saker för att sätta samman lampan, vi har valt att göra lamporna lite extra lyxiga och använder porslinssockel, dimmer och textilklädd sladd. Det gör lampan dyrare, räkna med 300 kr för bara elen. Superlim är viktigt eftersom porslinet måste limmas ihop ordentligt, kostar ca 80 kr. Röret är ett kromat kopparrör och bör hanteras varsamt eftersom det böjer sig lätt. Kostnad för röret är ca 60 kr.


Du kan behöva borra upp sockeln för att få den att passa på röret.

7. Montera och limma
Trä in sladden i bottendelen, sätt i röret och dra igenom sladden hela vägen upp. Har du valt en textilsladd så bör du tejpa ändarna för att den inte ska repa upp sig. Därefter trär du på resten av porslinet och säkerställ att lampan blir som du tänkt. Hur högt röret ska sträcka sig över översta "koppen" är en smaksak. För kort rör ger ett lite klumpigt intryck. Prova dig fram och kapa i önskad höjd.
Ta isär lampan igen och börja limma en sak i taget. Här finns tyvärr inga utrymmen för misstag, limmad del är limmad...


Limma noga, fäst ihop när du är helt säker på positionen.

8. Nästan färdig!
När du har limmat lampan så säkerställer du att porslinet är helt rakt. Det kan vara svårt att få det perfekt, materialet är ju inte helt flexibelt... Låt limmet torka innan du går vidare.

Den här lampan fick en sladd i guld! Detta är baksidan.
9. Dags att montera elen.
Eftersom du vid det här laget redan har lagt ner åtskilliga timmar på lampan så tycker jag att du ska kosta på dig lite extra fina elprylar. Jag köper alltid textilsladd, den finns i många olika färger och ger lampan en riktig fräck touch. Det finns färdiga textilsladdar med tillhörande porslinssockel. De är mer än dubbelt så dyra än om du köper sladd och sockel för sig.Dessutom så måste du ändå montera isär sockeln från sladden eftersom du måste fästa röret i sockeln. Eftersom lampan är finast utan skärm så satsa på en snygg porslinsarmatur. Lite knepigare att montera men det blir väldigt fint. Och en dimmer så klart.


Att ha en medhjälpare är inte fel!

10. Dags att tända!
Visst blev de fina?


Det färdiga resultatet!Satsa på riktigt fint porslin.Mmmm fina!


Tack för kaffet!


LYCKA TILL!

2 kommentarer:

Skjerstad sa...

Helt fantastisk !! Dette likte jeg virkelig :) Med fantasi og kreativitet , så kommer man langt ;)

Takk for hyggelig hilsen inne hos meg :)
Janne

lenis sa...

Antar att inte pip muggarna ska bli lampor ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...