lördag 14 april 2012

Chevreknyten med fikonmarmeladSå här en lördag tänkte jag passa på att bjuda på ett egenkomponerat recept som kanske kan inspirera kvällens middagsbjudning. Frasiga filoknyten fyllda med krämig chevreost och söt fikonmarmelad. Avnjutes varma till ett glas gott. Bakas därför med fördel när gästerna redan är på plats.Knytena är väldigt enkla att göra och du kan variera fyllningen med honung ifall du inte har fikonmarmelad hemma. Personligen så föredrar jag nog honung eftersom den är sötare än fikonmarmeladen och kontrasten mot osten blir då större vilket jag tycker ger en bättre smakupplevelse.


Det här behöver du:

1 paket filodeg
1 ägg
Chevre ost
Fikonmarmelad eller honung

Ta valfritt antal ark filodeg, jag brukar ta en sådär 5-6 stycken. För mycket deg gör knytena lite smaklösa tycker jag. Bryt småbitar av osten och lägg på degarken med lagom mellanrum. Klicka på marmeladen eller honungen på osten. Var generös med fyllningen, det gör inget om fyllningen läcker ut, det ser bara ännu läckrare ut.


Pensla på ägg där du tänker dig att försluta knytena, lägg på ytterligare 5-6 ark filodeg och platta till "limytorna". Klipp sedan ut fyrkanterna, vik in kanterna och lägg knytena på plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg. Du kan variera formerna precis hur du vill, det hänger bara på din skicklighet med den supertunna filodegen. Fast det gör inget om de inte blir så snygga, knytena är oemotståndliga oavsett.
Grädda i ca 10-15 min i ca 175-200 grader. Doften som sprider sig i köket är heeeeelt ljuvlig och har du gäster så räkna med att de kommer att befinna sig i köket lagom till att plåten tas ut...
Ha en riktigt härlig lördag!
Kram Maria

P.S Jodå, visst blev det en rejäl loppisrunda idag. Mer om den i morgon :-)

2 kommentarer:

Emma sa...

Wow! Ser så gott ut.

polkadotpeticoat sa...

These look delicious and I'm in love with your milk glass pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...