torsdag 12 april 2012

Jag kan inte hålla mig längre!

Strehla.

Nu måste jag bara få blogga loss om några nya tyska vasfynd som har flyttat in den senaste tiden. Jag har ju det senaste halvåret blivit en hängiven samlare av tyska vaser från 60 och 70-talet och det verkar bara bli värre och värre! Det står vaser  högt och lågt  här hemma. Min man börjar knorra och själv känner jag av en släng åldersnoja. Att jag plötsligt omger mig med "prydnadssaker överallt" - är det ett tecken på att jag börjar bli gammal eller?


Scheurich "Amsterdam decor", Carlsten "Manilla", Ruscha, Scheurich igen och en Schlossberg.

Nä, jag vägrar tro det i alla fall. Jag är övertygad om att det är min trendkänslighet som har lett mig från ett avskalat modernt svartvitt hem till ett lite boho-etniskt myshus med skrot i varenda hörn. I alla fall om man ska tro Damernas Världs trendspaning. Det kan jag konstatera med ett par kilo ironi. Och några hekto åldersnoja.


Fr. vänster Bay, även svamparna är Bay, två Steuler och tre Scheurich.

Jamen vad fasen är det som är så roligt med tyska vaser? Ja, det kan man fråga sig. Det börjar med att man hittar en fräck vas. Rätt vad det är har man fem och då börjar man undra varför det står West Germany under varje vas. Man googlar och upptäcker olika communitys som tokfrossar i just tyska vaser. Och sen är man helt stekt. Fullständigt fastbränd.  Det går liksom inte att hejda sig för de tyska vaserna finns ÖVERALLT! Jag kan sitta i timmar och bara surfa igenom inläggen på Fejan och kolla olika nya vasfynd gjorda i hela världen.


Carstens Tönnieshof "Manilla".

Det magiska med vaserna är ju att det finns enorma mängder varianter, fabriker, färger och stilar. Man kan fortfarande hitta modeller och former som ingen har sett förut. Det inte finns nästan någon dokumentation över allt som producerades och det är verkligen spännande att lägga upp bilderna på sitt nya fynd på Fejan. Tänk om jag har hittat något unikt?! Det är detta som gör det så roligt att samla.


Fr vänster: Scheurich (grön och vit) och tre blå från Bay.

Sen är ju vaserna så förbaskat ursnygga så det är ju svårt att låta bli.  Den mellanstora blå vasen på bilden ovan var den som startade det hela...

Fr vänster: Shaeffenacker, Carstens Tönnieshof "Manilla" och Scheurich.

Denna röda vasen är inflyttad idag och skålen har jag ju bloggat om tidigare. Den är fortfarande något av ett mysterium även om tillverkaren nu är klarlagd som Schaeffenacker. Jag hoppas ju på att den är ett studioverk och ska göra mig ekonomiskt oberoende. Köptes för 9 kr på Tradera. Helt ok.Om du fortfarande inte begriper varför i hela fridens namn det är så roligt att samla på vaser, så är jag säker på att du kan uppskatta skönhet. Jag menar bara, kolla in de urhäftiga mönstrena och glasyrerna. Och färgerna... Oemotståndligt.

Vas med blomma är från Roth.

Trots att jag gillar mycket från Tysklands oerhört omfångsrika produktion så är det ändå några tillverkare som jag särskilt vill samla på. På bilden ser du en samling blåa vaser och alla utom den med blomman (som är en Roth) är från Bay. Bay var en tillverkare som hade särskilt bra kvalitet på sin keramik och är en av mina favorittillverkare. Keramik från Roth skulle jag gärna vilja ha mer av men de är svåra att få tag på i Sverige. Roth har de absolut häftigaste glasyrerna som jag har sett.

Så här ser vårt sideboard ut i tysk vårskrud!

´

Förra veckans "skörd". Läckert eller hur?

 
Må gott kära bloggläsare!
Kram Maria
(som nu ska gå och damma)


15 kommentarer:

Ann-Charlotte sa...

Snygga vaser som är smakfullt framställda. Jag gillar dem skarpt, fortsätt samla! Jag lovade att hålla utkik efter svampvaser åt dig en gång, men det ser jag att jag inte behöver längre!:)

Jesper sa...

Kan bara hålla med, man hittar dessa överallt. Och de blir bara snyggare och snyggare.

Trodde aldrig att jag skulle ta in stora tyska vaser i mitt så annars stilrena hem, men de smälter ju in i vilken modern inredning som helst.

Så lycka till i jakten på dessa vackra ting, jag är också fast.
/Jesper

designbloggenjonkoping.blogspot.se

Johnny Kallenberg sa...

Misstänker att det blir en helomvändning nästa gång jag kommer upp och råkar se allt detta. Herregud, P får väl knappt plats längre i huset? ;)

Hälsa!

/Kusse

Lisette sa...

Åhh älskar när man hittar sin nisch, det är som roligast när man verkligen har en speciell grej som man letar efter på varje loppis. När man får den där varma känslan i hela kroppen så fort man ser sin sak i ett litet hörn i någon second hand affär. Underbart! Måste hålla med om att de är otroligt snyggt samlade och fint uppställda :D

Ha en fin kväll!

Helena Högberg sa...

Visst är vaserna läckra! Allra helst mot en neutral bakgrund, och helst inte för mycket "plotter" i dem, bara någon kvist sådär så man verkligen ser just vaserna.Du grupperar dem så snyggt!Hade jag bara plats skulle jag också samla!

Ulrika på Leta Retro sa...

Om det är åldersnoja så må det väl vara hänt. Det kunde varit värre! Kan meddela att jag lider av samma angenäma problem!

RETROknoppen sa...

Vilken härlig kavalkad av tyska vaser!! Och bra skrivet inlägg!! Färg och form - hurra! Och många gånger till ett bra pris :)

Jag tror att jag ska samla ihop de jag hittar i min lägenhet och göra ett inlägg,,,,snart :)

Lilladockan sa...

Vilken samling! Så många fina, fina, fina saker. Jag oroar mig lite för att detta vas-beroende ska vara smittsamt...jag har verkligen inte plats för några vaser ;) Hittills har jag bara en endaste tysk vas. Den är liten och grön och kostade en Selma. Den är nog rätt vanlig, för till och med jag som inte är ett dugg insatt har sett just det mönstret flera gånger :) Om du vill se den så finns den här: http://denlilladockan.blogg.se/2011/june/thats-me-in-the-corner-thats-me-in-the-spo.html

Det som stör mig allra mest med min fina gröna vas är att jag VET att vi hade en sådan gigantisk golvvas hemma när jag var liten. Den var blå/turkos. Givetvis finns den inte kvar längre, buhu :(

La mômes Old fashioned sa...

Det är så roligt att läsa om ditt samlande, och du har ju verkligen sinne för att placera vaserna vackert.

Själv har jag drabbats av rensningsmani och det mesta åker in i skåpen. Fast trots det så är det inte färre saker som kommer över tröskeln hem. Märkligt det där :)

e-loppis@t-online.de sa...

Hej, du har verkligen hittat godbitarna i den enormt stora västtyska vasfamiljen...Lycka till med samlandet - det är bara att uppmuntra det ;-)
/e-loppis

trillivippa sa...

Jag tycker att du ställt fram dina vaser på ett mycket fint sätt, ser inte alls så mycket ut när de är så fint samlade i grupper. Snygga är de också och jag gratulerar till ditt nya intresse! ;)
De blå får Bay är en klar favorit hos mig.

Maria på tid och rum i Årsta sa...

Håller med, man får aldrig nog! Den första smög sig in, de efterföljande handplockades :)

Vågar inte ens tänka på hur mitt hem skulle se ut om jag inte hade en butik...

Gillar din vita höga - den ska jag spana efter i sommar.

Lena sa...

Men vad många fina vaser du har hittat! Jag har ju också köpt på mej "några stycken", men har tyvärr bara köpt utan att tänka på färg/form/tillverkare etc så jag får inte någon bra samling. Jag måste tänka mej för om jag köper fler (och det gör jag väl:)).

Det är alltid lika kul att läsa din blogg och se vad du har hittat...:)
Må så gott!

polkadotpeticoat sa...

I can never get enough of these....they are so wonderful I love the color and how you display them is fantastic!

TUSEN VASER sa...

Härligt inslag som vanligt!!! Ja, inte tröttnar man fast man inte får plats i huset;) Vi är hemma igen efter resan och så småningom kommer vasbilder från Europa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...