torsdag 10 maj 2012

Himmelsk skaldjurspizza!






Hemmagjord pizza brukar ju bli bäst, men det är ju ändå skillnad på pizza och pizza... Ibland blir det så himla trist med att alltid köra tomatsås, skinka och ost. Min absoluta favoritpizza är en skaldjursvariant med smak av vitt vin, lime och chili. Fräscht och riktigt gott!
Här kommer receptet, låt dig väl smaka.




1 stor pizza, 225 grader

Gör en pizzadeg, mitt bästa recept är från Annas Mat. Hemligheten för att få den riktigt spröd och knastrig men ändå elastisk är att bearbeta den länge i matberedare. Ha gärna i en matsked mjölk i degspadet också, det bidrar till elasticiteten.

Fyllning
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1 dl vitt vin
1 tsk salt
3 krm peppar
timjan, 1/2 dl färsk eller 1/2 msk torkad

12 färska blåmusslor (valfritt, jag gillar inte musslor så jag hoppar över dem)
1 lime
1 röd chili
4-5 dl mozzarella
10 ekologiska scampi, råa eller kokta. Räkor går också bra.
Rucola
2 msk olivolja

Gör pizzadegen och låt den jäsa, helst i 1 timme. Kavla degen tunt till en avlång pizza på ett bakplåtspalpper. Sätt in en tom plåt i den varma ugnen.
Skala och hacka löken. Fräs den gula löken i olivoljan i en kastrull utan att det tar färg. Tillsätt vitlök, vin, salt, peppar och ev timjan. Låt allt koka 5 min och mixa sedan med mixerstav. Bred fyllningen på pizzabotten.
Skölj och rensa musslorna noga, dra bort ev skägg. Skär limefrukten i tunna skivor. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Riv mozzarellan i mindre bitar. Ta ut plåten ur ugnen och dra upp pizzadegen på plåten med hjälp av bakplåtspappret. Fördela musslor, limeskivor, chili. mozzarella och scampi på pizzan. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Ta ut pizzan. Strö över rucola och ringla över olivoljan.





Kolla gärna in mina andra smarriga recept här! Just detta recept har jag lånat från Vår Kok Bok.

1 kommentar:

Skjerstad sa...

Nammmmm :)
Pizza er så godt !
Og jeg er også veldig glad i skalldyr.
Denne skal jeg huske ;)

God helg !
Klem fra Janne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...