måndag 20 februari 2012

Who´s there?

För ett par veckor sedan ropade jag in en mystisk skål på Tradera. Jag tyckte mig ana på den mycket gryniga bilden att detta kunde vara en skål från West Germany. Det fanns ingen beskrivning av skålen i annonsen, varken storlek eller tillverkare. Jag gjorde en chansning och betalade hela 9 kronor för skålen. Jag kunde senare konstatera att frakten däremot blev svindyr...När skålen väl kommit till postombudet så brydde jag mig faktiskt inte om att åka och hämta den direkt. Jag var inställd på att det var ett felköp.
Men ack vad jag bedrog mig. Sällan har väl familjen hört mig tjoa rakt ut  där jag sprättade upp paketet i köket. Ja du ser ju själv. What´s not to love about this one?

 Skålen har endast ett nummer på undersidan, 815.

Färgerna i glasyren är makalösa.
Jag lade ut skålen på Facebook och i gruppen West Germany Pottery Collectors där jag är medlem. En fantastisk community med bara sköna vackra vaser med mera så långt ögat kan nå. 4500 vasbilder att browsa, oerhört trevliga och superintresserade medlemmar och naturligtvis flera experter som har järnkoll på alla vaser, tallrikar, modeller, årtal....

Som jag har skrivit tidigare så består ju en del av utmaningen med vaser från West Germany att just artbestämma dem. Det finns mänger av tillverkare, stilar och varianter. Inte mycket dokumentation finns kvar efter 50-, 60- och 70-talens enorma produktioner. Och det är just det som gör det hela så himla kul. Det dyker ständigt upp nya modeller, färger och varianter som ingen tidigare har sett. Och det verkar inte ha funnits några som helst gränser för dåtidens formgivare...

Så vad kan denna skål nu vara för en rackare? Ja om det tvistar experterna. Just därför har jag gjort detta inlägg för att mina vänner på WGPC verkligen ska få kolla in denna enormt vackra skål och hjälpa mig att artbestämma den :-)Den här röda skålen är av samma tillverkare och den är märkt 812 i botten. Den köpte jag i julas.
Nu håller jag tummarna, åh vad det är spännande!

Ha det gott kära bloggläsare!
Kram Maria

6 kommentarer:

Lilladockan sa...

på andra bilden uppifrån så ser glasyren ut som isberg sedda från under ytan (googla "iceberg" så får du se precis vad jag menar). sjukt snyggt! hela skålen var trevlig men glasyren var extremt vacker.

och självklart ska vi styra ihop en loppisrunda. fick ett mail från jan ang loppisrunda för oss alla tre. har bara inte hunnit svara på det :)

La mômes Old fashioned sa...

Vad spännande! Hoppas någon lyckas lista ut vad den har för bakgrund och att du delger oss resultatet.

polkadotpeticoat sa...

These pieces are wonderful but how did I miss your amazing previous post what incredible pieces of milk glass!!! I'm coveting all of it!

Cinna sa...

Ja, Facebook-gruppen är en fantastisk hjälp, det är ju eliten av "kännare" som finns där. Skålen är jätteläcker, påminner lite om Schäffenacker på utsidan men insidan är inte hans stil. Hoppas någon kan svara dig, Ginfor har säkert koll;)

Linda sa...

Du är för härlig med alla dina vaser och skålar =) Ni får snart köpa ett extra hus till din samling.

Kram!

Anonym sa...

Hej,
jag har en skål som påminner om dina, vad gäller glasyren på insidan. Det har diskuterats här: http://precisensan.com/antikforum/showthread.php?32696-Keramikskål-ursprung&p=209669#post209669 och jag länkade till det här blogginlägget där, då jag som sagt såg likheter i glasyren.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...