tisdag 20 december 2011

Lampor med bett

Belysning är något som är oerhört viktigt i ett hem och något som man ofta tipsas om när stylisten ger sina bästa råd. Rätt placerad belysning kan göra ett hem så oerhört mycket mysigare. Och roligare...
Här visar jag mina allra bästa lampor, alla så klart fyndande på ett eller annat sätt på loppis.


80-tal? Vet ej, men den känns lite Eurohus... 

 I vårt hus har barnen ett eget revir på ovanvåningen, relativt fritt från samlarvaser och annat ömtåligt. "Pizzalampan" fyndade jag på Returvaruhuset i Stenungsund och den är så fruktansvärt ful att den är snygg. Och det bästa av allt är att jag sannolikt är ensam om att ha en sådan. Åtminstone i min generation...fniss.

Mysigt värre!

Guldlampan i keramik fyndade jag hos en antikhandlare på Backaplan. Denna fantastiska lampa stod gömd under en oerhört ful skärm på en gammal skänk långt inne i butiken. Jag har ingen aning om tillverkaren men den är bara såå läcker. Och stor. Jag tycker den är snyggast utan skärm och vi har fixat till elen och satt på en svart textilsladd med svart dimmer och keramiksockel.

Solitt 24 karats guld. Vikt 321 kg.

Alla lampor är inte loppisfyndade, men väl second hand. Björnlampan "Lumibär" från Kartell är ca 60 cm hög och den ropade jag in på Tradera för 6-7 år sedan. Även om mina pojkar är lite för stora för att ha en lysande röd björn som nattlampa, så har jag svårt att skiljas ifrån den. Åtminstone några år till får jag bestämma över barnens rum och under tiden så stannar björnen på hyllan.

Nästan färdigmålad Stringhylla som är ett arv efter morfar.
Charmigt när inte allt är perfekt.

"-Hello Buzz, thumb´s up!"

Nu undrar du väl hur många lampor den här människan kan ha i sitt hus? Måååånga. Så nu fortsätter vi!


Denna gula snygging tål att omnämnas igen. Den lyser upp i läshörnan och fyndades på Emmaus förvisso för en liten större slant, men den är värd varenda öre. Då trodde jag att det var en Ikea lampa, men nu vet jag att det är Hans Agne Jakobsson för Elidus som gjort lampan. Och den är dyyyr på Tradera. Gillas!

Kuben Gul heter den. Vilket kap jag gjort!

Barnrum tycker jag ofta är tråkigt upplysta med endast en taklampa och inget mer. Satsa på lite skön väggbelysning så skapar du en lugn och mysig atmosfär. Denna ursnygga lampa från Markaryd fyndades för 10 kr/styck. Jag köpte tre för 30 kr och de hänger i pojkarnas rum.


Jag är väldigt svag för lampor i mässing och jag hade turen att fynda två otroligt fina Ikealampor (tror jag) med originalskärmar i riktigt härligt 60-tals grönt. Den ena står på tillfällig förvaring mitt framför bokhyllan och den andra har jag tryckt in i graderoben. Orsaken är den vita julbelysningen som är så jäkla besvärlig och inte går med på att ha gröna kompisar i fönstre. Ja ja, säger jag till stjärnan, okej då. Du får ju bara lysa i två månader om året så det får väl gå för den här gången då...

I sovrummet har vi två mycket vackra men fruktansvärt opraktiska sänglampor för om en läser så är det som att försöka sova i ett stråkastarsken. Insidan är i blank metall och det speglar sig så ljusskenet är infernaliskt... Men åååh så snygga!

Massiv mässing + gipsvägg = värt allt besvär.

Perforerad ovansida som ger vackra mönster på väggen.

Sedan finns det ju lampor som man minns från sitt barndomshem och som man väl aldrig drömde om att ha i sitt eget hem när man flyttade hemifrån. Då var ju modet annat, typ rosa heltäckningsmatta och strukturtapet. Men nu är dessa lampor två av mina allra högst skattade ägodelar. Det kan ju så klart bero på att jag börjar bli gammal och nostalgisk, men titta själv - visst är de underbara?


Jag vill bo i en svamp annars får jag kramp kramp.

Monica Backström designade denna helsköna svamplampa som du säkert minns, åtminstone om du är född på 70-talet. Denna har jag på långlån från min mamma och den vårdas ömt av en örn och en skata som dammar av den varje dag. Hepp!Denna väggspegel i mahogny med ett lysande stjärnor i plast är ett barndomsminne från mina morföräldrars hall. Jag bara älskade denna spegel som barn och nu är jag så glad att den hänger hemma hos oss.Sylvassa stjärnor har inbyggt skydd från klåfingrar.
 
I love you!
 Vi fortsätter med en annan mässingsfavorit som jag fyndat på Lions loppis. Den har fått låna Ikealampans skärm tillfälligt där den står framför tidningshyllan.
Detta är en av två lampor som du säkert sett tidigare. Urläcker 60-talare inhandlade på Holmens marknad. Tyvärr inte med orignalskärm och det är något som jag är på jakt efter. Jag har spanat in två ljusrosa men lamfötterna som hör till är horribla och dyra. Och frågan är om jag vill ge 300 kr för en skärm... Jag får väl se.

Vitt till jul.


Orange resten av året.

Kökslampan har jag fyndat på Lions för 75 kr och den ska tydligen både vara eftertraktad och värdefull. Åtminstone om man får tro tidningen Hus&Hem Retro. Och tilläggas skall att det var först då min man slutade muttra över att jag bytte ut den "nya och snyggare" taklampan med mycket bättre ljus...
It´s a tough job but somebody´s got to do it!

Den lyser i all fall upp tillvaron - vad mer kan man begära?

Det senaste lampfyndet gjordes i lördags. En fullständigt magnifik bordslampa modell högre fyndades på Smyrna Kyrkans loppis. Den är helt tillverkad i glas med bärnstensfärgade glasdetaljer och jag tror byggstenarna är 70-talsljusstakar, du vet de där som det står Made in France på. Nu har den fått ny el, dimmer och sockel och jag bara njuter när jag ser den.


Zebrafinkar från Deutchland.

Jag avslutar med ett par nya blomlampor inköpta på Room för ett antal år sedan. De passar så bra ihop med en gammal chiffonje tycker jag. Tavlan har jag målat.

2 kommentarer:

Jenny Bäckström sa...

Härligt inlägg! Jag är också svag för lampor, mycket svag..

Skjerstad sa...

Mange herlige lamper :) Gullampen var virkelig tung ! Og du - Den gule Hans Agne Jakobsson , har vi i oransje . Men jeg har aldri vist hvilken lampe det var . Nå vet jeg det , tusen takk ! :)

Klem fra Janne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...